2 Followers
6 Following
Magnolia

Magnolia

Egy sorozatfanatikus és könyvfaló moly beszámolói néhány apróságról, röviden :)

Abigail Gibbs: Vacsora egy vámpírral

Dinner With a Vampire - Abigail Gibbs

Egyetlen pillanat örökre megváltoztathat egy életet...

Egy véletlen találkozás a sötét utcán olyan világba sodorja Violet Lee-t, amelyről még csak nem is álmodott soha – egy időtlen, kifinomultan elegáns és mérhetetlenül gazdag világba, ahol szépséges paloták állnak, melyekben fényűző mulatságokat rendeznek, s ahol egy baráti társaság kizárólag az élvezeteknek hódol. Egy olyan helyre, ahonnan nincs menekvés, bármily elszántan próbálkozik is vele Violet. Ám e világ minden kincse sem leplezheti a csillogó felszín alatt megbúvó sötétséget, amelyet a karizmatikus és életveszélyes Kaspar Varn testesít meg. Violet és Kaspar megadják magukat egy olyan szenvedélynek, amely egymástól távol eső világaik felett ível át – csakhogy ennek a szenvedélynek megvan a maga ára...

Beteg virág vagyok:
Láthatatlan féreg
Éji vihar szárnyán
Egy szirmomra tévedt;
Ágyat vetett bennem,
Szép kármin ölemben,
S most sötét szerelme
Titkon megöl engem.
(William Blake: A beteg rózsa, Képes Géza fordítása)

Az idei év legérzékibb olvasmánya...!? Ez sajnos csak reklámfogás, de annak viszont piszok jó! XD

Még itt a poszt elején leszögezném, hogy véleményem szerint a magyar borító borzasztóan csúnya! Próbálom is elfelejteni amilyen gyorsan csak lehet, nehogy a későbbiekben még rémálmaim legyenek tőle, részben ezért sem használtam fel ebben a bejegyzésben. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy tavaly nem akadt meg rajta a szemem, amit nagyon sajnálok :( Ha a GABO Kiadó csak most az egyszer megvette volna az eredeti borítót, nagyobb lenne a nyeresége ebben száz százalékig biztos vagyok, de hát késő bánat.

– Mit gondolsz, hány éves vagyok? – érdeklődött Kaspar.
Nem tűnt ugyan ideillő kérdésnek, de nem akartam felbőszíteni, úgyhogy válaszoltam.
– Úgy tizenkilenc?
Egymásra néztek, és vigyorogni kezdtek.

A történet a Trafalgar téren, London egyik legnevezetesebb közterén kezdődik el. Violet Leea 18. születésnapja előtt pár héttel egy olyan helyzetben találja magát, ami örökre megváltoztatja sorsát. Violet rövidesen a Varn királyi család fogja lesz, amíg el nem dönti vámpírrá változik vagy sem. A vegetáriánus lány inkább a halált választaná, azonban árgus szemek figyelik minden mozdulatát. Védelem alatt áll a palotában, mégis számtalan veszély leselkedik rá, részben a családja miatt is.

A másik főszereplő Kaspar Varn, a királyi trónörökös. 197 éves, igazi nőcsábász, fennhéjázó, arrogáns tuskó, bár sokat változik a végére. Kettejük váltott szemszögéből ismerjük meg a Sötét Hősnő első részét.

Érdekes megközelítések vannak a regényben, és ezen változatosságok miatt tetszett meg igazán a Sötét Hősnő világa. Akik szeretik fantasyt, a több dimenziós világokat, a vámpíros regényeket, azok bátran vágjanak bele.

Az egyik, ami nagyon megfogott az az, hogy a trón várományosa és a családi címörökös csak a negyedik és hetedik gyermek lehet. A királyi Varn klánba hat gyermek született, Kaspar pedig a negyedik. A többi Varn gyermek - már ha lehet több száz vagy ezer éves vámpírokat gyereknek nevezni -, Lyla, Jag, Sky éppenséggel nem lettek valami szimpatikusak nekem, de Cain és a pöttöm Thyme miatt már érdemes volt belekezdeni a könyvbe. Kaspar kis csapata is állandóan körülöttük nyüzsögtek: Declan, Fabian, Charlie és a Felix, ebből is látszik, hogy ez egy sokkarakteres történet. 

 

A regény több hónapot ölel át. Violet nem túl érdekes karakter, de a szerző fantáziájának köszönhetően azért voltak vicces pillanatai. Egy támadás miatt a lány dhampirrá válik, plusz a politikai játszmák miatt is érdekes fordulatokat vesz a történet. Na meg ott a döntés: vámpír lesz vagy sem, de szerintem ezt úgy is kitaláljátok ;)

Kicsit még kiforratlan Gibbs stílusa, de kellőképpen szövevényes az első rész, és olvastatja magát. Van benne szerelem, árulás és megbocsájtás, plusz sok-sok összeesküvés. Kisebb szerelmi háromszög is akad benne, azonban ez ne riasszon vissza senkit se. Fontos szerepet kapott benne egy jóslat, ami a Hősnők Próféciájáról szól. Ami rontott az élményemen, hogy Kaspar komolyan végignézte volna szó nélkül a palota előtt lezajlott eseményeket? :( Na, ott szóhoz sem jutottam.

 

A karakterek közt aki még reménnyel tölt el az Fallon, Athenea hercege. Ő egy nagyon erős Látó, róla még nem sokat tudni, de a következő rész egyik főszereplőjeAutumn Rosa Al-Summers mellett. Autumn, avagy a magyar fordításban ŐsziRóza Al-N'yár. Én továbbra is maradok az eredeti neveknél... tehát Autumn... ő egy 16 éves lány, az Al-Summers ház szülötte, s egyben Látó, vagyis olyasmi mint egy hatalmas varázsló. Egy teljesen másik dimenzióban élnek, és főként miattuk olvasom majd tovább a sorozatot. A Prófécia miatt nekik már az első részben is jelentős szerepük van, ezért fontos sorrendben olvasni a részeket. A lányt egyből Davinával azonosítottam, talán mert túl sok Originals néztek mostanában :) A Látó Arabellát (Sky felesége) szerettem volna jobban megismerni, de még reménykedem, hogy a folytatásban is feltűnik.

A következő gondolatom/kérdésem azokhoz szól, akik már olvasták a regényt: Nem találtam róla infót, de szerintetek hány részes lesz a sorozat (kilenc a Kilencek miatt)? Az első és a második hősnő már megvan, na de a többi? A "Kőbe vésve áll a sorsa..." versszakok is különlegesek, tizenkettőből kettőt már ki is írtam, a végén talán majd egyben kiteszem.

Imádom Londont, a régi palotákat, a kastélyokat, a bálokat, így nem csoda, ha hangulatában teljesen belegabalyodtam az egészbe, és egyhuzamban végigolvastam. A végeredmény az lett, hogy felkerült mindkét Gibbs könyv az 'angolul beszerzendő eredetiben' listámra, annyira gyönyörűek. A második rész nyelvezete meglepően könnyűnek tűnik, talán mert brit angol :))) erről is beszámolok majd terveim szerint hamarosan.

Kaspar és Violet rajongói pedig örülhetnek, hiszen az ő történetük is folytatódik az infók szerint, mivel Autumn regényében utazunk a másik dimenzióba, Atheneába!

Source: http://harpervoyagerbooks.com/tag/abigail-gibbs